Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Energimärkning av AC

På nyare AC-aggregat måste energimärkning visas upp. Detta ska vara en hjälp för dig som kund, att välja en energisnål produkt. AC har samma energimärkning som luft-luftvärmepumpar och här anges därför både energiklass vid uppvärmning och vid kylning.

Bokstäver och färg?

Energimärkningen för AC går idag från A+++ till D, där A+++ är bäst. Färgerna speglar samma skala, där rött är sämst och mörkt grönt är bäst.

Tänk på att

Energiklassen visar endast hur energieffektiv produkten är. Du måste ha rätt effekt för den yta du vill kyla, annars får du inte den energieffektivitet etiketten utlovar.

AC är till för att kyla

De maskiner du hittar under kategorin AC är avsedda för att kyla. De kan inte ge värme vid låga temperaturer och är inte anpassade för svenska vintrar. Därför anger vi den energiklass som gäller vid kyla.

Energimärkningen vid kyla bygger på AC:ns SEER-värde. Detta står för "Seasonal Efficiency Ratio" och anger hur energieffektivt aggregatet är vid luftkonditionering.

Läs mer om SEER och EER-värde

Välj en luft-luftvärmepump för att värma

Om du vill använda din klimatanläggning både för värme och kyla, bör du titta på produkter inom kategorin luft-luftvärmepumpar, då dessa är anpassade för att ge värme i Sverige.

Här hittar du våra luft-luftvärmepumpar

Energiklass för uppvärmning

För uppvärmning finns tre olika klimatzoner, och energiklass måste endast anges för Europeiskt medelklimat. Den blå zonen visar energieffektiviteten i Sverige och den kallaste zonen.

Tidigare gick energimärkningen från A till G, men man fick lägga till plus för att kunna få med de allt effektivare maskinerna. Planen är att denna skala återigen ska ersättas av skalan A till G - men detta når marknaden först 2020.

Läs mer om energimärkning av luft-luftvärmepumpar

Exempel på energimärkningsetikett

Exempel på energimärkningsetikett för AC / luft-luftvärmepump.

Hur httar jag en AC med bäst energimärkning?

Med hjälp av filtreringen kan du få fram vilka produkter som har den bästa energimärkningen.

Till produkter

Källa:

Energimyndigheten om energimärkning luft-luftvärmepumpar