Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Krypgrunden är ofta låg och man kan behöva ligga eller krypa för att komma fram. Tänk på att ta med ficklampa, så du kan se överallt.
I artikeln...
Luktar det i krypgrunden?
Hur ser det ut?
Vad gör jag om jag hittar något?

Så kontrollerar du din krypgrund

Alla krypgrunder bör kontrolleras med jämna mellanrum, så att eventuella problem upptäcks i ett tidigt skede. Krypgrunden drabbas främst av fuktproblem under sommarhalvåret, så kontrollera lite tätare då.

Luktar det i krypgrunden?

Avvikande lukt i huset är en indikation på en fuktskada i krypgrunden. Det kan vara svårt att upptäcka lukt själv eftersom luktsinnet snabbt vänjer sig vid en viss miljö.

Hur ser det ut?

Lys med ficklampa i hörnen och på väggarna samt upp i blindbotten. Lys både direkt på ytorna och i släpljus för att kunna upptäcka eventuell svart- och vitmögel. Mögel kan vara svårt att se då det ibland är dolt inuti konstruktionen. Titta särskilt där det är kallast i krypgrunden. Kallast brukar vara i norr, men kan också vara ytor som befinner sig längre ner i grunden.

Tänk på att titta extra noga på krypgrundens norra sida. Där är oftast kallast och fuktproblemen syns därför först.
Hittar du organiskt material i krypgrunden, bör du genast ta bort detta.
Täcker marktäckningen hela markytan?
Hur ser trossbotten ut? Här ser vi att den är täckt av mögel.

Hur mäter jag fukt enkelt och säkert?

Fukt i luften och material är inte alltid synligt för ögat. Det bästa sättet att kontrollera fukt i krypgrunden är därför att mäta fukt. Du hittar praktiska fuktmätare här i vår butik som hjälper dig att mäta luftfuktigheten. Fördelen med luftfuktighetsmätare är att de är billiga och enkla att hantera. Det kan däremot vara lite klurigt att veta om krypgrunden befinner sig i riskzonen eller inte, eftersom luftfuktigheten kan variera mycket och ganska snabbt. Dessutom kan både temperatur och luftfuktighet variera mellan olika platser i krypgrunden. Se därför till att mäta vid flera olika tidpunkter, så du får bra koll på läget. Vid en luftfuktighet på ca 75 % är det risk för att mögel börjar växa.

Man kan också mäta fuktkvoten med hjälp av en fuktkvotsmätare. Visar mätaren en fuktkvot över 17 % är det för mycket fukt i krypgrunden och en avfuktare bör installeras snarast. Fuktkvotsmätare används oftare av fackmän, eftersom fuktkvoten inte varierar lika snabbt som luftfuktigheten. Fuktkvotsmätaren kan därför ge en bättra bild av situationen, om man bara är på besök vid ett tillfälle. Nackdelen? Fuktkvotsmätare är betydligt dyrare än luftfuktighetesmätare.

Vad gör jag om jag hittar något?

Om du upptäcker att det är fuktigt eller luktar i krypgrunden eller kanske till och med hittar påväxt av mögel är det dags att vidta åtgärder. Vi hjälper dig gärna att hitta den optimala lösningen för din krypgrund. Fyll i vårt offertformulär eller ring våra rådgivare på 0770-777600. Du kan också titta på vårt utbud av avfuktare för krypgrund. Vi har krypgrundsavfuktare som passar både den som vill förebygga risken för fuktproblem och den som har konstaterat problem med mögel i krypgrunden. Självklart kan du även köpa till sanering för en komplett lösning.

» Till krypgrundsavfuktare