Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Fuktigt organiskt material i krypgrunden kan vara en orsak till lukt.
I artikeln...
Mögel- och källardoft
Jordlukt
Stickande lukt

Lukt och emissioner i krypgrund

Avvikande lukter i ett hus är ett tecken på att det finns en fuktskada i huset. Det som luktar kan vara hälsoskadliga mögelgifter eller kemikalier och därför bör lukten alltid redas ut. Många gånger är skador i krypgrunden källan till att huset luktar. Lukt från krypgrunden kan spridas i hela huset. Exempel på elaka dofter är mögellukt, källardoft, jordlukt, lukt av sandlåda eller en stickande lukt i huset.

Upplever du mögel- och källardoft från krypgrunden?

Mögel och källardoft är ofta två beskrivningar på samma lukt som främst beror på just ett mögelangrepp. Det är viktigt att hitta källan till möglet och sanera det. Efter saneringen behöver du avfukta utrymmet så att möglet inte kommer tillbaka. TrygghetsVakten Pro-X ser till att krypgrunden hålls torr och hanterar luktsmittan.

Tryckt virke, som här på bilden, kan vara en orsak till lukt i krypgrunden.
Ofta är mögel orsak till att det luktar i krypgrunden.

Jordlukt

Om du känner en jordlukt eller tycker att det luktar sandlåda i huset beror detta ofta på jordbakterier eller strålsvamp i krypgrunden. För att åtgärda lukten i huset kan TrygghetsVakten Pro-X installeras, avfuktaren leder ut lukten och skyddar huset från bakterierna. Att täcka grundbotten med en armerad marktäckning är ett extra skydd mot jordbakterier.

Stickande lukt

En stickande lukt beror vanligtvis på tryckt virke. Tryckt virke är behandlat med starka kemikalier. När materialet blir fuktigt släpper det ifrån sig högre doser emissioner. Vilken åtgärd som ska vidtas beror på var i huskonstruktionen virket sitter. Är syllen av tryckt virke kan den behöva bytas. Om blindbotten är källan till emissionerna kan man börja med att installera TrygghetsVakten Pro-X för att ventilera ut kemikalierna. Det är en betydligt billigare åtgärd än att byta ut blindbotten och i de flesta fall löser Pro-X problemet.

Viktigt att åtgärda elak lukt i huset

På grund av tryckbilden i huset och eftersom luft alltid vandrar uppåt hamnar dålig luft från krypgrunden som regel i bostadsytan. Mögel och tryckt virke släpper luftburna gifter som har negativa effekter på hälsan både för människor och djur. För att skydda huset och de boende är det viktigt att alltid reda ut källan till elak lukt och åtgärda problemet.

Vill du ha vår hjälp, så ställer vi självklart upp! Ring våra rådgivare på 0770-777600.

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta