Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Svartmögel

Svartmögel, som ofta hittas i byggnader, producerar ofta stora mängder gift, som kan skada människors hälsa. Det är därför denna sorts mögel är en så ovälkommen gäst i hemmet.

Vad är svartmögel?

Svartmögel är ett samlingsnamn på flera olika mögelarter om ser svarta ut när de växer.

Oftast växer svartmögel i fuktiga utrymmen. Vanliga platser är runt avlopp, dusch eller köksdiskbänk men även på vind och i krypgrund. Sporer från svartmögel kan leva i flera hundra år och börja växa när de får rätt förutsättningar för det – fukt och värme.

Svartmögel avger giftiga mykotoxiner, mögelgifter, och bör saneras så snart som möjligt när det upptäckts. Några av de hälsoeffekter svartmögel har på människor är allergi, astma, infektion i hud och naglar samt påverkan på immunförsvaret och luftvägarna. Dessutom är mykotoxinerna som svartmögel avger, cancerframkallande.

Olika arter av svartmögel

De vanligaste arterna av svartmögel är Stachybrotrys, Penicillium och Cladosporium. Stachybrotus hittar man vanligtvis på gipsskivor och svampen upphov till Sjuka-Hus-Syndrom genom att producera mykotoxiner. Penicillium är oftast den första mögelarten som får fäste i ett skadat hus.

Penicillium används även i tillverkning av penicillin och inom matindustrin. Cladosporium är den vanligaste mögelarten både inomhus och utomhus. I mögelmätningar är det dessa tre arter man mäter då de är lätta att kartlägga genom enkla tester.

Vad gör jag om jag hittar svartmögel i huset?

Om du hittar svartmögel i ditt hus, bör du kontakta en expert. På så sätt kan du få hjälp med utredning om vilken sorts mögel det är, sanering av möglet och vidare åtgärder för att säkra att det inte blir ett ”återfall” och säkerställa att familjen inte drabbas hälsomässigt av mögelgifterna. Att handskas med mögel och saneringsvätskor kan vara farligt, om man inte vet vad man gör, och vi rekommenderar dig därför att söka experthjälp.

Vad kan jag göra själv?

Vid mindre angrepp kan du eventuellt åtgärda skadan själv, genom att själv köpa saneringsvätska. Tänk på att mögelgifterna inte försvinner i och med saneringen, utan du måste ta hjälp av exempelvis en luftrenare. Det är också viktigt du ser till att förutsättningarna för mögelangreppet försvinner. Detta gör man vanligen genom att sänka fuktnivåerna till säkra nivåer med hjälp av en avfuktare. Det finns avancerade avfuktare som både sänker fuktnivåerna och ser till att de skadliga gifterna, radon och annat inte letar sig upp i boytan.

Läs mer om avfuktare som skydd mot skador från mögel och fukt