Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Vitmögel

Vitmögel brukar vara det första som drabbar din bostad. Det kan vara svårt att upptäcka då det mer smälter in i huset.

Vad är vitmögel?

Vitmögel är ett vardagligt namn för mögel som är vitt. Det ser ut som spindelnät eller vitt damm. Det kan förväxlas med socker från träet. Sockerarter finns naturligt i trä, och kan dras ut på ytan, om träet torkar snabbt, vilket också ser ut ungefär som vitt damm.

Oftast ofarligt med vitmögel

Vitmöglet är som regel ofarligt men om det förekommer i en huskonstruktion kan man misstänka att andra, mindre trevliga, mögelsorter också kan växa. Vitmögel påträffas oftast på din kallvind eller i husets krypgrund. All mögel är som regel ett tecken på att klimatet är för fuktigt och vitmögel är inget undantag.

Vitmögel är vanligtvis inte skadligt för människor, men det finns undantagsfall, så om du hittar vitmögel i huset, är det dags att vidta åtgärder. De flesta vitmögelsorterna är dock harmlösa och många uppskattar vitmögel i form av olika dessertostar, såsom Brie och Camembert.

Vitmögel vittnar om höga fuktnivåer

Om vitmögel trivs i din krypgrund eller på din vind, vittnar det om att fuktnivåerna är höga. Hittar du bara vitmögel, är skadliga mögelsorter inte långt borta. Dessutom kan det vara så att det är vitmögel som syns, men att skadliga sorter faktiskt redan har påbörjat ett angrepp.

Om du hittar vitmögel i huset, är det viktigt att vidta åtgärder innan utrymmet drabbas av skadliga mögelsorter. Ett större angrepp behöver saneras. Den vanligaste åtgärden mot höga fuktnivåer är att installera en avfuktare, som håller nere fuktnivåerna och på så sätt skyddar mot mögelpåväxt.