Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor

Grönmögel

Grönmögel, som kan bota sjukdomar, utgöra en viktig ingrediens i olika dessertostar, men också utgöra en hälsorisk om hemmet blir angripet.

Penicillin och dessertostar

Grönmögel är egentligen ingen egen art, men ofta tillhör grönt mögel släktet penicillium, även om mögel som tillhör släktet penicillium inte alltid är grönt. Samtidigt kan även många andra mögelsläkten anta olika gröna nyanser. Namnet penicillium kommer från latinets penicillus, som betyder pensel, och penicillium kallas också ofta penselmögel.

Tycker du namnet penicillium låter bekant? Det är faktiskt från penicillium-mögel som penicillin skapas.

Penicilliumsläktet är också känt från olika dessertostar. Penicillium camemberti används i Camembert och Brie, penicillium glaucum ingår i Gorgonzola och penicillium roqueforti används i Roquefort, många vanliga blåmögelostar och ibland även Gorgonzola.

Grönt mögel i hemmet

Tyvärr kan man inte utifrån möglets färg direkt avgöra vilken typ av mögel det rör sig om och om det är skadligt. Många olika sorters mögel kan anta en grön nyans, och det är dessutom vanligt att olika sorters mögel växer tillsammans.

Många mögelsorter utsöndrar gifter, som är skadliga för människors hälsa. Gifterna är till för att bekämpa möglets fiender. Även om grönmögel i många fall är ätligt, betyder inte det att du kan känna dig trygg om du har grönt mögel i hemmet. Oavsett färg, bör du alltid vidta åtgärder om du har mögel i hemmet.

Vad gör jag åt grönmögel i huset?

Oavsett vilken typ av mögel du har i huset, bör du se till att det försvinner. Mögelpåväxt är ett tecken på att det är för mycket fukt i ett utrymme.

  • För att bli av med mögel bör du beställa en sanering av kunniga experter.
  • För att få ner fuktnivån och förhindra nya mögelangrepp bör du installera en avfuktare.

Kan förväxlas med alger

Det är inte alltid som grön påväxt består av mögel, utan många gånger handlar det om olika typer av alger. Alger drar åt sig fukt och skapar på så vis bättre förutsättningar för angrepp av mögel och röta. Många medel mot mögel hjälper även mot alger.