Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad är rödmögel?
Vad kan jag göra åt rödmögel?
Vad har orkanen Katrina med rödmögel att göra?

Rödmögel

Har du kanske tagit bort en slemmig röd eller rosa beläggning i ditt badrum någon gång? Då är det Fusarium, även kallat rödmögel, som har flyttat in.

Vad är rödmögel?

Rödmögel trivs väldigt bra där det är en hög luftfuktighet och trivs därför utomordentligt i badrum och andra fuktiga utrymmen. Namnet antyder att mögelsorten är röd, men så är inte alltid fallet. Då den ofta skiftar i färg kan den ibland blandas ihop med svartmögel.

Trivs bra i hög luftfuktighet

Rödmögel trivs som fisken i vattnet i länder med hög luftfuktighet. Där kan man hitta Fusarium i jorden, på växter, på olika grödor och i folks hem. I de länder som är svalare, som Sverige, trivs rödmögel mycket bra i jorden.

Rödmögel i ditt hem

Om dina krukväxter som är planterade i jord med sporer av rödmögel kan de föra med sig rödmögel in i ditt hem. Dessa sporer kan även föras in via dina kläder, genom dina skor eller till och med genom luften. Då rödmögel trivs så bra i jorden är Fusarium ett skäl till varför krukväxter inte är tillåtna på sjukhus då det sprids väldigt lätt.

Du kan även finna rödmögel i din kryp- eller torparegrund. Dessa utrymmen har ofta en mycket hög luftfuktighet, något som rödmögel är väldigt förtjust i. Just krypgrunden är speciell då mögelsporerna tar sig in via ventilationen och därefter ligger och väntar på rätt luftfuktighet och rätt tillväxttemperatur. Mögelsporerna kan ligga och vänta i flera år, antalet ökar varje år vilket kan leda till ett stort mögelangrepp på ditt hem.

Har du någon gång haft en översvämning i din källare är det mycket vanligt att det lämnas en röd hinna när vattnet runnit undan, där har du rödmögel.

Hur påverkas du av rödmögel?

Om du har utsatts av rödmögel under en längre tid kan det ge långvariga effekter såsom astma och allergier, och i de värsta fallen har det lett till cancer. Då man inte har kunnat mäta påverkningarna ordentligt är det svårt att förklara precis vad som händer i människokroppen när den exponeras av Fusarium.

Vad kan jag göra åt rödmögel?

I extrema fall har man varit tvungen att riva hela, eller delar, av angripna hus, men det är mycket sällan man måste ta det så långt.

Rödmögel, grönmögel eller svartmögel, oberoende av vilken mögelsort som har flyttat in hos er är det viktigt att ta bort det. Mögelpåväxt är ett tecken på att det är för mycket fukt i ett utrymme och det bör åtgärdas så fort som möjligt.

  • För att bli av med mögel bör du beställa en sanering av kunniga experter.
  • För att få ner fuktnivån och förhindra nya mögelangrepp bör du installera en avfuktare.

Orkanen Katrina

Innan 2005 hade inte mycket forskning bedrivits kring rödmögel i hem och hur det påverkar människor som lever i det. Varför det ändrades då var på grund av den orkan, Katrina, som 2005 la stora delar av sydöstra USA under vatten. När vattnet sedan rann undan kunde man hitta den röda hinnan av rödmögel i många av de översvämmade husen, och forskningen satte då igång på allvar. Idag, tio år senare, vet man fortfarande inte riktigt vilka skadliga effekter rödmögel egentligen har på människors hälsa.