Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Det är viktigt med god ventilation i huset, för att hus och människor ska må bra.
I artikeln...
Viktigt att ventilera hus
Undertryck i boytan
Hur mycket ventilation behövs?

Vad är ventilation?

Ordet ventilation står för att flytta och byta ut luft i byggnader, såsom i en villa. Ventilation ser till att fuktig och smutsig luft förs bort från huset, så att ny frisk luft kan komma in.

Viktigt att ventilera hus

Att ventilera huset är avgörande för att huset ska må bra. Ventilationen hjälper till att förebygga mögel och röta. Det finns också många hälsoproblem som kopplas till dålig ventilation. Huvudvärk och trötthet är typiska exempel på sådant man kan drabbas av, om ventilationen är dålig. Har du föroreningar i hemmet, av olika slag, kan resultatet av en dålig ventilation bli betydligt värre.

Undertryck i boytan

Vid rätt ventilation har man ett svagt undertryck i boytan. På så vis förhindrar man att den varma fuktiga luften, trycks ut i konstruktionen och exempelvis orsakar skador i väggar och på vinden.

Olika sorters ventilationssystem

För att få till luftombyte i hemmet och säkra ett svagt undertryck används olika ventilationssystem. Egentligen finns det tre ventilationssystem, men vid två av dessa kan man även lägga till värmeåtervinning.

Ventilationssystem:

Idag bygger man i princip endast hus med mekanisk ventilation. Dagens standard kräver mycket isolering, vilket gör att det är svårt att få självdragsventilation att fungera. Det är också allt ovanligare att man eldar i huset för uppvärmning, vilket kan främja ventilationen. Äldre hus med självdragsventilation, kan av samma anledning behöva installera mekanisk frånluft och friskluftsventiler, efter renoveringar, för att få tillräcklig ventilation.

» Läs mer om olika sorters ventilation

Hur mycket ventilation behövs?

Den bästa riktlinjen kan vara Boverkets Byggregler, som anger att minimikravet är 0,35 liter per sekund för varje kvadratmeter boyta, men man kan också minska detta flöde till 0,1 l/s när ingen är hemma, för att spara energi.

Vill du förbättra din ventilation?

Har du problem med din ventilation? Vill du ha hjälp att förbättra ventilationen? Kontakta gärna våra kunniga säljare på 0770-777600 eller besök vårt produktområde ventilation, för att hitta produkter som kan hjälpa till i just ditt hus.

» Till produkter inom ventilation

Vad har du för luft utanför huset?

Ventilation bygger på att man tar in ny luft utifrån till huset. Det innebär också att alla de föroreningar som finns ute kommer in. Om du bor centralt, med mycket trafik utanför fönstren, kommer du få in avgaser. Bor du i skogen, kommer du få in pollen under allergisäsongen. Detta kan man avhjälpa, både genom filter i friskluftsventilerna eller olika luftrenare.

» Läs mer om luftkvalitet