Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Passar luftvärmepump i Dalarnas län?
I artikeln...
Allt du behöver veta om luftvärmepumpar i Dalarna.
Vilka regler gäller för luft-luftvärmepumpar i Dalarnas län?
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Dalarna

Luftvärmepump i Dalarnas län

Dalarnas klimat är mycket varierande. Fjällen hindrar den varma luften från Atlanten och länet präglas därför av ett inlandsklimat. De lokala variationerna är stora i det kuperade landskapet.

Fjälltrakterna har lägre temperaturer än de mer lågliggande områdena i öster. Medeltemperaturen är exempelvis ca 5 grader lägre i Sälen än i Avesta i december och januari.

En luft-luftvärmepump kan ge en stor besparing i Dalarnas klimat. Vanligtvis är temperaturen vintertid inom luft-luftvärmepumpens komfortzon. Om du vet med dig att du bor på en plats med kallare klimat, gör du klokt i att välja en luft-luftvärmepump som ger god effekt i låga temperaturer och som har en låg lägsta garanterad temperatur för värmedrift.

Allt du behöver veta om luftvärmepump i Dalarna

  • Du tänker helt rätt om du funderar på att installera en luft-luftvärmepump i Dalarna på grund av länets milda och behagliga klimat
  • Tänk på att välja en luft-luftvärmepump med tillräcklig effekt för huset.
  • Du kan räkna med att spara riktigt mycket energi i det milda klimatet i Dalarna län. 

Frågor och rådgivning kring luftvärmepumpar

  • Vi kan hjälpa dig med: rådgivning, installation, support, service och garantiåtgärder vid ditt köp av en luft-luftvärmepump i Dalarna.
  • Kontakta oss gärna med frågor eller för rådgivning om vilken luft-luftvärmepump som passar just dig.
  • Fyll i vårt kontaktformulär eller ring 0770-777 600.
Luftvärmepumpar för Dalarna
Bara nordiska modeller från kända märken, såsom Fujitsu, Daikin, Toshiba, Mitsubishi, Panasonic, Samsung och LG. Här hittar du alla våra luft-luftvärmepumpar.
Installation av luftvärmepump med ROT-avdrag i Dalarna
Vi på Polarpumpen är måna om att våra kunder skall vara nöjda med sitt köp av värmepump. Därför har vi valt ut ackrediterade och certifierade kyltekniker som är duktiga och gör fina arbeten. För att kunna hålla korta väntetider har vi på de flesta orter avtal med flera installatörer
Offert på luftvärmepump i Dalarna
Att skicka en offert-förfrågan innebär inget avtal och är inte bindande på något sätt. Genom att fylla i vårt formulär för offertförfrågan får du adekvata offerter som bygger på samarbeten med aktörer nära dig.

Kort om vad en luft-luftvärmepump är

En luft-luftvärmepump hämtar värme från utomhusluften. Värmen komprimeras och sprids sedan inomhus via luften. Luft-luftvärmepumper kräver således inget vattenburet värmesystem, utan utgör ett perfekt komplement till dig som har direktverkande el. Den utgör också en betydligt mindre investering än de andra värmepumparna.

Luft-luftvärmepumpen är ingen primär värmekälla och du måste därför se till att du har en annan värmekälla, som kan ta vid om luft-luftvärmepumpen inte räcker till att värma hela huset de kallaste vinterdagarna.

Hur mycket kan jag spara?

Energimyndighetens tester av luft-luftvärmepumpar ger en god indikation på hur mycket man kan spara i olika delar av landet. Dalarna ligger mittemellan den mellersta zonen (Borås) och den kalla zonen (Luleå) när det gäller medeltemperatur. Sälen ligger klart närmare den kalla zonen, Avesta och Borlänge ligger närmare den mellersta zonen och Mora ligger i princip mittemellan. Beroende på var du bor i Dalarna bör du alltså titta mest på besparingspotentialen i olika klimatzoner.

Med utgångspunkt i Energimyndighetens tester har vi tagit fram kalkyler för tre olika stora hus i varje klimatzon. Dalarnas län ligger i klimatzon 1 och 2. I östra Dalarna (exempelvis Borlänge, Falun, Avesta, Ludvika och Säter) tittar du på klimatzon 2, medan du kan titta på klimatzon 1 om du bor i exempelvis Orsa eller Sälen. Undrar du över möjlig besparing, elförbrukning eller kanske återbetalningstid? Klicka dig vidare via länken nedan.

Vilka regler gäller för luftvärmepumpar i Dalarnas län?

Luft-luftvärmepumpar brukar inte påverkas av några speciella regler, men det förekommer anmälningsplikt även för luft-luftvärmepumpar i några kommuner. Kontrollera därför vad som gäller i din kommun i Dalarnas län. I områden med detaljplan och bostadsrättsföreningar kan det finnas speciella regler.

Det finns regler för hur mycket buller du får utsätta dina grannar för, men det är ovanligt att en luft-luftvärmepump når upp till så höga nivåer - om du väljer en luft-luftvärmepump av kvalitetsmärke.

Här hittar du rätt luftvärmepump för bättre inomhusklimat i Dalarnas län