Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Investeringskostnad & återbetalningstid
Besparing och elförbrukning
Kalkyler för olika klimatzoner

Kalkyl för luftvärmepump

Vad kostar det egentligen med en luftvärmepump? Hur stor är investeringskostnaden? Hur mycket kan man spara? Hur stor är elförbrukningen? Och hur lång bli återbetalningstiden? Vi går igenom hur du kan räkna på detta och vilka siffror du kan förvänta dig i olika stora hus, i olika delar av Sverige och vid olika elpriser, så att du kan få en uppfattning om vilket resultat du kan vänta dig om du skaffar en luftvärmepump.

Investeringskostnad

Investeringskostnaden beror till väldigt stor del på vilka val du gör. Luftvärmepumpar finns både för runt 7 000 kronor och över 30 000 kronor. Installationen kostar vanligtvis 5 000-7 000 kronor efter rot, men kan bli dyrare vid olika tillägg. Du kan dessutom välja till olika tillbehör.

» Läs mer om investeringskostnad och vad som påverkar den

Hur mycket kan man spara med luftvärmepump?

Hur mycket man kan spara beror till mycket stor del på var i Sverige du bor. Den procentuella besparingen är betydligt högre i södra Sverige än i norra. Samtidigt sparar du vanligtvis fler kilowattimmar i norr. 76 % visar de bästa testresultaten för södra Sverige i ett litet hus, medan den lägsta siffran är 39 % för ett stort hus i norra Sverige. I kilowattimmar uppvisar dock det stora huset i norr en besparing på maximalt 14 900 kwh per år, medan det lilla huset i södra Sverige som lägst ligger på en besparing på 6 200 kWh/år.

» Läs mer om besparing med luftvärmepump

Hur mycket el förbrukar luftvärmepumpen?

Elförbrukningen varierar rejält mellan de olika delarna av Sverige. I det lilla huset i södra Sverige kan den bli så låg som 2 200 kWh/år medan den i det största huset i norr ligger på 17 000 kWh/år. Om du vill veta mer om vilka kostnader det innebär vid olika elpris, kan du klicka dig vidare via länken nedan. 

» Läs mer om elförbrukning och omkostnader med luftvärmepump

Hur lång blir återbetalningstiden?

Med många variabler blir återbetalningstiden allra mest varierande. Den beror ju dels på hur stor investeringen var och dels på hur stor besparing du kan göra årligen i faktiska kostnader. Vid ett högre elpris på 2,67 kr/kWh ligger återbetalningstiden i hela Sverige på under ett år. Vid ett lägre elpris kan återbetalningstiden i framför allt södra Sverige istället bli flera år.

» Läs mer om elförbrukning och omkostnader med luftvärmepump

Kalkyl för olika klimatområden

Eftersom resultaten blir så olika beroende på var i Sverige du bor, har vi tagit fram kalkyler för olika delar av Sverige. Kolla på kartan och se vilken klimatzon du tillhör och ta reda på mer om vilka resultat du kan vänta dig i just ditt geografiska område.

Klimatzoner i Sverige

Gå vidare till kalkyl för: