Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Kyla med luftvärmepump

Få energieffektiv luftkonditionering under sommaren genom att köra kylläget på din luftvärmepump. Vi går igenom hur du ska gå tillväga och vad det kostar att kyla ner ditt hus med luftvärmepump.

Hur kyler jag ner huset med en luftvärmepump?

Att använda din luftvärmepump som AC är mycket enkelt och kräver enbart att du gör några knapptryck. För att kylläget ska fungera optimalt är placeringen av din luftvärmepump och dess kapacitet viktigt att tänka på.

Placering

För att din luftvärmepump ska kunna generera en så hög effekt som möjligt i båda sina lägen behöver du placera pumpen rätt. Orsaken till att placeringen blir viktigare är för att värme stiger medan kyla sjunker. Detta leder till att en värmepump som är placerad för att sprida värmen uppåt, inte kommer att distribuera kylan på samma sätt under sommaren. Av den anledningen kan det vara en god idé att köpa flera innedelar, så att du kan placera en innedel per utrymme du vill kyla.

Kapacitet

Luftvärmepumpens kapacitet är större när den värmen än när den kyler. Det betyder inte att kyldriften är ineffektiv, men däremot betyder det att du kan behöva gå upp lite i kapacitet om du vill kunna kyla stora ytor under sommaren. Har du ett mindre hus är detta eventuellt inte nödvändigt, detsamma gäller ifall du enbart vill kyla några enstaka rum. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta en lösning som passar perfekt för dig och ditt hushåll!

Kostnad för att kyla med luftvärmepump

Det finns en gammal myt som cirkulerar där det påstås att det är dyrt att kyla med en luftvärmepump. Äldre luftvärmepumpar var inte lika effektiva och kyldriften var då mindre kostnadseffektiv. Dagens pumpar är dock bättre och kyldriften är många gånger mer effektiv och i längden blir det billigare att kyla med din luftvärmepump än om du köper en AC.

Vad kostar det att använda luft-luftvärmepumpen som luftkonditionering?

Detta baseras på ett elpris om 1,2 kr/kWh, i kombination nominell förbrukning i kylläge.

Som bilden visar kostar luftkonditioneringen inte mer än någon krona i timmen, vilket leder till en totalkostnad på några hundralappar per säsong. Kostnaden kommer dock variera beroende på hur stora ytor du vill kyla och vilken kapacitet din luftvärmepump har.

Läs mer:

Så fungerar kylläget Få både värme och kyla med en luft-luftvärmepump Ska jag skaffa AC eller luftvärmepump?