Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
Ta för vana att se över vinden med jämna mellanrum.
I artikeln...
Hur vet man att vinden är fuktig?
Vanligt med vit- och svartmögel på vinden
Vad gör jag om jag hittar något?

Upptäck fukt på vinden

Fukt- och mögelskador på vinden är ett begrepp som många husägare kopplar till dyra saneringsåtgärder och rivning av hela taket. Som tur är behöver en fuktskada inte bli så dramatisk. Om möglet upptäcks i tid kan man ofta åtgärda skadan med hjälp av sanering och avfuktning, vilket är betydligt billigare åtgärder.

Hur vet man att vinden är fuktig?

De flesta fuktskador på vinden uppkommer under vinterhalvåret, därför bör du varje vinter gå upp på vinden och kontrollera hur den ser ut. Känn efter om det luktar unket, dålig lukt är ett starkt tecken på att mögel börjat växa. Lukt från mögel på vinden kan även spridas ner till boendeytan.

Vanligt med vit- och svartmögel på vinden

Kontrollera insidan av taket från takfoten och upp. Var extra noga med att kontrollera vindens nordöstra sida då den ofta är hårt ansatt av väder och regn. Det du letar efter är svarta prickar eller vitt “damm” på insidan av taket, det är så svart- och vitmögel ofta ser ut. Lys gärna på ytorna med en ficklampa. Svartmögel är enkelt att se när man lyser på det i direktljus. Om du lyser längs med väggen i s.k. släpljus blir det enklare att se vitmögel.

» Hittat mögel? - läs vidare om åtgärder

Så här kan det se ut, om man hittar mögel och röta på vinden:

Svart och vitmögel på vind.
Svartmögel på vind.
Kondens på takfoten på vinden.
Röta på vind.

Fortfarande osäker? Mät fukten!

Om det är mycket fukt på vinden, kan detta orsaka mögelpåväxt redan innan fukten är synlig för blotta ögat. Därför är det bra att mäta fuktnivåerna. Du kan beställa en enkel luftfuktighetsmätare här i butiken. Tänk på att man behöver mäta vid flera olika tidpunkter, då luftfuktigheten kan förändras mycket och snabbt. Luftfuktighet på uppåt ca 75 % krävs för att mögel ska börja växa.

» Till fuktmätare

Du kan även mäta fuktkvoten i trämaterialet på vinden för att ta reda på om det finns risk för mikrobiell påväxt. Vid fuktkvot över 17 % kan mögel få fäste. Om fuktkvoten överstiger 24 % finns risk att rötsvampar börjar växa. En fuktkvotsmätare är dock ett något dyrare redskap, som mestadels används av fackmän.

» Läs mer om att mäta fukt

Vad gör jag om jag hittar något?

Om du upptäcker fukt eller mögel på vinden, bör du vidta åtgärder så snart som möjligt, eftersom problemen snabbt kan bli mer omfattande. Vi hjälper dig gärna att hitta den optimala lösningen för din vind. Fyll i vårt offertformulär eller ring våra rådgivare på 0770-777600.

Avfuktare skyddar hemmet mot fukt, mögel och röta