Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,2
Delbetalning med Svea

Elpanna som värmesystem

På 70-talet blev det riktigt populärt med el. Med oljekrisen och utvecklingen av kärnkraft, fanns det gott om el. Idag har populariteten minskat, men fortfarande finns en hel del hus med elpanna.

Vad är en elpanna?

En elpanna värmer vatten med hjälp av el. Detta vatten värmer i sin tur huset via det vattenburna systemet. Elpannan producerar även tappvatten. Elpannan ger lika mycket energi i form av värme, som den förbrukar i form av el.

Omkostnader och energieffektivitet

Elpanna är varken billig eller energieffektiv. Idag finns många alternativ till elpanna - exempelvis en värmepump eller kanske någon form av biobränsle.

Hur vanligt är elpanna?

Idag är det endast 4 % av husen i Sverige som värms med enbart en elpanna. 11 % värms med en elpanna i kombination med en värmepump (luft-vattenvärmepump eller frånluftsvärmepump) och/eller trivseleldning.

Alternativet luft-vattenvärmepump

Visste du att en luftvattenvärmepump kan vara ett riktigt bra alternativ till elpanna? Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Komplementet luft-vattenvärmepump

En luft-vattenvärmepump är ett bra komplement till elpanna, om du vill få en mer ekonomisk och miljövänlig uppvärmning. Vill du veta mer och få förslag på produkter?

Läs mer

Siffrorna är hämtade från Energimyndigheten.