Hoppa till huvudinnehållHoppa till sökfält

Produktrådgivning

Vardagar 08-17

Vi hjälper dig med

  • Produktfrågor
  • Nya beställningar
0770 - 777 600

Kundservice

Vardagar 09-16

Vi hjälper dig med

  • Leveransfrågor
  • Reklamationer
0770 - 777 600
Mina Sidor
I artikeln...
Vad kännetecknar 80-talshus?
Uppvärmning
Ventilation och fukt

80-talshus - Uppvärmning och ventilation

I början av 80-talet var det fortfarande oljekris och Kalla Kriget pågick för fullt. Men Kalla Kriget tar slut; Berlinmuren faller och nymodigheter som datorer, mobiler och mikrovågsugnar börjar dyka upp i hemmen. Byggdes ditt hus på 80-talet? Här går vi igenom tidstypiska fenomen, som är bra att titta närmare på, om du har en villa eller ett radhus från 80-talet.

Vad kännetecknar 80-talshus?

På 80-talet var det populärt med valmat tak.
På 80-talet användes fortfarande direktverkande el, men kanske hade man även en frånluftsvärmepump, som värmde delar av huset.
På 80-talet började man med mekanisk ventilation, eftersom självdragsventilationen inte var tillräcklig i allt tätare hus, där man inte eldade.
På 80-talet var det vanligt med platta på mark, men lite olika hur väl man isolerade denna. Golvvärme i plattan började också dyka upp.
Men inspiration från amerikanska såpor byggdes ganska vräkiga hus med valv, pelare och spegelväggar.

Under 80-talet hämtades inspirationen från de amerikanska tv-såporna. Husen var gärna enplansvillor med valmat tak och mexitegel, i amerikansk bungalow-stil. Nya fasadfärger var mintgrön, aprikos och ljusblått. Även inredningen hämtades från såporna och det skulle gärna vara vräkigt med stora skinnsoffor, glasbord och volanggardiner. 

Funktionalismen som präglat stora delar av 1900-talet ansågs nu passé och man gick in i postmodernismen, där inspiration hämtades från historiska stilar. Pelare, valv och andra utsmyckningar som saknade egentlig funktion blev vanliga.

  1. I slutet av 80-talet kom krav på värmeåtervinning av ventilationsluften. Frånluftsvärmepumpar dök upp och ersatte delvis den direktverkande elen.
  2. Vindar drabbas av fuktproblem även i hus med mekanisk ventilation. Tänk också på att taket behöver skötas för att undvika läckage.
  3. På 80-talet dök mekanisk frånluft upp som en lösning på ventilationsproblemen som uppstått i allt mer välisolerade hus.
  4. Tappvattnet värms ofta upp med en frånluftsvärmepump.
  5. 80-talshus byggdes ofta med platta på mark, till en början utan isolering mot mark och med utvändig isolering i slutet av årtiondet. Den tidigare varianten är en vanlig orsak till fuktproblem, ofta isolerade man heller inte under hela plattan.

 

Krångliga ord om husrenovering?
Ta hjälp av vårt huslexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

Uppvärmning och energi på 80-talet 

Oljekrisen gjorde direktverkande el till ett självklart val. Under 80-talet började man också återvinna värme, när mekanisk ventilation blev vanligare. 80-talshus har därför ofta en frånluftsvärmepump, men till skillnad från dagens frånluftsvärmepumpar som värmer hela huset, ger 80-talets frånluftsvärmepumpar ofta bara tappvatten och kanske värme till någon golvvärmeslinga. I resten av huset sitter det el-element.

Om du bor i ett 80-talshus, som till stor del värms av direktverkande el, kan du spara mycket pengar genom att investera i en luft-luftvärmepump. Dagens frånluftsvärmepumpar är dessutom betydligt mer effektiva än 80-talets, och det finns därför ofta möjlighet att utöka den vattenburna värmen i huset.

Läs mer:

 

Fukt i 80-talshus 

På 80-talet var husen ofta källarlösa och byggdes på platta på mark. Under 80-talet inser man att 70-talets platta hade allvarliga brister, som ledde till problem med fukt, och man går därför över till utvändig isolering och flytande golvkonstruktioner. Generellt är plattorna därför bättre, under senare delen av 80-talet. Men även om isoleringen är utvändig, är det mycket vanligt att man inte isolerat under hela plattan, vilket kan ge fuktproblem. Golvvärme blev allt vanligare, men i många hus har problem med fukt uppstått, när golvvärmen stått avstängd under sommaren.

Moderna krypgrunder förekommer också, men drabbas också ofta av fuktproblem, liksom vindar. Det finns idag effektiva metoder för att komma tillrätta med och undvika problem med fukt i krypgrunder och på vindar.

Försäkringsbolag och besiktningsmän räknar med att badrum och våtrum håller i ca 20 år. Om 80-talshusets badrum och våtrum är original, är det alltså hög tid att se över dessa utrymmen.

Läs mer:

 

Krångliga ord om fukt?
Ta hjälp av vårt fuktlexikon för att reda ut vad de krångliga termerna betyder.

 

80-talets ventilation

Diskussioner om ”sjuka hus” var vanliga i början av 80-talet, eftersom man hade insett att mycket utav de förändringar som införts under 70-talet gjorde att husen inte mådde bra. När husen blev tätare och mer energisnåla, fungerade inte den tidigare självdragsventilationen. Detta gjorde att man på 80-talet gick över till mekanisk frånluftsventilation, och började ta tillvara på värmen i frånluften med hjälp av en frånluftsvärmepump.

Vid mekanisk frånluftsventilation är det endast luftflödet ut ur huset som kontrolleras, inte luftflödet in. Det är inte alltid ventilationen fungerar optimalt, exempelvis kan det vid blåsigt väder komma in för mycket kall luft i huset, och då kan man välja att stänga ventilerna helt och gå miste om den viktiga ventilationen. Tycker du att det blir för kallt i ditt 80-talshus, finns lösningar. Det finns idag smartare friskluftsventiler och eventuellt kan det vara idé att installera mekanisk tilluft för att få kontroll på hela ventilationsflödet.

Giftiga material och ämnen förekommer även i 80-talshus. I början av 80-talet var det en skandal runt flytspackel med kasein, som användes fram till 1983. Det visade sig att kasein i kombination med fukt från betonggolv utvecklade svavel och ammoniak. Skandalen blev stor i flerbostadshus, men det är lite oklart hur alla villaägare har valt att hantera problemet; risken finns att man har sopat det under mattan. En annan diskussion på 80-talet var runt ftalater som användes som mjukgörare i vinylplast, och som kan ge cancer och hormonstörningar. Giftiga material kan alltså förekomma i 80-talshuset, även om en del av de giftiga ämnen som tidigare använts redan hade förbjudits. Det kan naturligtvis vara nödvändigt att byta ut material, men god ventilation räcker en bra bit, när det gäller att minimera konsekvenserna av giftiga ämnen i hus.

Läs mer: