Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Livslängd luftvärmepump

Hur länge håller egentligen en luftvärmepump? Svaret på den frågan varierar men generellt bör en luftvärmepump hålla i 10-15 år. Ju oftare du servar och kontrollerar din värmepump desto längre håller den.

Så länge håller en luftvärmepump

Livslängd för olika typer av värmepump

  • Bergvärmepump 15-20 år
  • Luftvärmepump 10-15 år
  • Luft-vattenvärmepump 20 år
  • Frånluftsvärmepump 15 år

Vad påverkar livslängden för en luftvärmepump?

Din luftvärmepump är beroende av fria flöden och en rätt dimensionerad kollektorslang för att fungera väl. Vidare är det viktigt att filter och aggregat rengörs med jämna mellanrum. Ju fler gånger din pump behöver starta upp och stängs ner desto mer slitage sker, därför är det bra om pumpen får hålla en jämn effekt snarare än att den går på full effekt och sedan stängs av när värmen är uppnådd.

Läs mer om luftvärmepumpar:

Hur vet man när det är dags att byta ut luftvärmepumpen?

När luftvärmepumpen inte längre presterar som den ska och inte ger jämn temperatur är det dags att kontrollera den. Om du märker att energiförbrukningen stiger kan det vara dags för service, eller så har pumpen gjort sitt. Andra tydliga tecken är om säkringar går regelbundet eller ifall pumpen stängs av utan anledning. Vi brukar rekommendera årlig service eller service vartannat år för att din värmepump ska hålla så länge som möjligt.