Sveriges största installatörsnät
prisjakt stjärnor4,6
Delbetalning med Svea

Livslängd luftvärmepump

Hur länge håller egentligen en luftvärmepump? Svaret på den frågan varierar men generellt bör en luftvärmepump hålla i 10-15 år. Ju oftare du servar och kontrollerar din värmepump desto längre håller den.

Så länge håller en luftvärmepump

Vad påverkar livslängden?

Din luftvärmepump är beroende av fria flöden och en rätt dimensionerad kollektorslang för att fungera väl. Vidare är det viktigt att filter och aggregat rengörs med jämna mellanrum. Ju fler gånger din pump behöver starta upp och stängs ner desto mer slitage sker, därför är det bra om pumpen får hålla en jämn effekt snarare än att den går på full effekt och sedan stängs av när värmen är uppnådd.

Läs mer:

Att tänka på när du har en luft-luftvärmepump Så sköter du din luftvärmepump på rätt sätt Så säkrar du största besparing med din luftvärmepump

Hur vet man när det är dags att byta?

När luftvärmepumpen inte längre presterar som den ska och inte ger jämn temperatur är det dags att kontrollera den. Om du märker att energiförbrukningen stiger kan det vara dags för service, eller så har pumpen gjort sitt. Andra tydliga tecken är om säkringar går regelbundet eller ifall pumpen stängs av utan anledning. Vi brukar rekommendera årlig service eller service vartannat år för att din värmepump ska hålla så länge som möjligt.