Fri frakt vid installation
Installerar i hela landet
Endast certifierade installatörer

Energimärkning av AC

På nyare AC-aggregat måste energimärkning visas upp. Detta ska vara en hjälp för dig som kund, att välja en energisnål produkt. AC har samma energimärkning som luft-luftvärmepumpar och här anges därför både energiklass vid uppvärmning och vid kylning.

AC är till för att kyla

De maskiner du hittar under kategorin AC är avsedda för att kyla. De kan inte ge värme vid låga temperaturer och är inte anpassade för svenska vintrar. Därför anger vi den energiklass som gäller vid kyla.

Energimärkningen vid kyla bygger på AC:ns SEER-värde. Detta står för "Seasonal Efficiency Ratio" och anger hur energieffektivt aggregatet är vid luftkonditionering.

Läs mer om SEER och EER-värde

Välj en luft-luftvärmepump för att värma

Om du vill använda din klimatanläggning både för värme och kyla, bör du titta på produkter inom kategorin luft-luftvärmepumpar, då dessa är anpassade för att ge värme i Sverige.

Här hittar du våra luft-luftvärmepumpar

Energiklass för uppvärmning

För uppvärmning finns tre olika klimatzoner, och energiklass måste endast anges för Europeiskt medelklimat. Den blå zonen visar energieffektiviteten i Sverige och den kallaste zonen.

Läs mer om energimärkning av luft-luftvärmepumpar

Exempel på energimärkningsetikett för AC / luft-luftvärmepump.

Varför finns energimärkning?

Energimärkningen på luftkonditionering och andra energikrävande produkter, ska hjälpa dig som konsument att jämföra produkter och göra smarta val ur energisynpunkt. Energimärkningen tvingar också tillverkarna att ständigt utveckla mer energisnåla produkter. Vad som står på energimärkningsetiketten är olika beroende på produkt, men speglar vad som är viktigt för just den produkten. För kyl och frys anges volym och för en bildskärm storlek.

Vad betyder färgerna och bokstäverna?

Energimärkningen för AC går idag från A+++ till D, där A+++ är bäst. Färgerna speglar samma skala, där rött är sämst och mörkt grönt är bäst.

Tidigare gick energimärkningen från A till G, men man fick lägga till plus för att kunna få med de allt effektivare maskinerna. Planen är att denna skala återigen ska ersättas av skalan A till G - men detta når marknaden först 2020.

Tänk på att....

Energiklassen visar endast hur energieffektiv produkten är. Det är viktigt att du väljer ett luftkonditioneringsaggregat som är tillräckligt kraftigt att kyla den yta du vill kyla. En AC jobbar alltid på den effekt som behövs. En maskin som är i minsta laget kommer ständigt ligga på max vilket ger onödigt slitage. Ibland kanske det inte ens räcker till.

Källa:

Energimyndigheten om energimärkning luft-luftvärmepumpar